Ulica kneza Ljudevita Posavskog 45, p.p. 21, 10409 Velika Gorica
+385 1 4572 830, radno vrijeme: utorak 8-12 sati zajednica.udruga.umirovljenika.zagrebacke.zupanije@zg.t-com.hr

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA, JAKOVLJE 01.10.2024.

Zajednica udruga umirovljenika Zagrebačke županije je obilježila Međunarodni dan starijih osoba u Jakovlju, Kraljev  vrh , domaćin Udruga umirovljenika općine Jakovlje 01.10.2024.

Cilj je obilježavanjem Međunarodnog dan starijih osoba istaknuti važnost osiguravanje životna sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika , građana treće životne dobi. Da podsjetimo da je glavna skupština Ujedinjenih naroda krajem prosinca 1990.godine proglasila 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba. Ovim proglašenjem želi se potaknuti države da starijim članovima osiguravaju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Skup je otvorila predsjednica Udruge umirovljenika općine Jakovlje, pozdravivši sve prisutne , posebno uvažene goste. U nekoliko riječi predstavila je udrugu kojoj je predsjednica te dala riječ gostima.

Načelnica Općine Jakovlje Sanja Borovec kaže da starije osobe čine važan dio naše zajednice, a njihova mudrost i iskustvo i doprinos društvu nisu zanemarivi.    Njihova starost mora biti dostojanstvena  pa će općina u okviru svojih mogućnosti davati im financijsku podršku.

Josip Jakopač, predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije, zahvalio je Zagrebačkoj županiji na onome što čini za umirovljenike, posebno naglasivši da ove svečanosti ne bi bilo bez financijske podrške Zagrebačke županije.

Skup je pozdravila Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske istakavši napore koje Matica čini na poboljšanju materijalnih uvjeta života umirovljenika Hrvatske te upoznala prisutne što je učinjeno i dogovoreno na Nacionalnom vijeću Republike Hrvatske za umirovljenike.

Završnu riječ u ime Zagrebačke županije uzela je pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak naglasivši kako su aktivne i zdrave starije osobe važan oslonac obiteljima, zajednici, ekonomiji i cjelokupnom društvu. Na kraju je poručila da će i dalje Zagrebačka županija snažno podržavati rad Zajednice udruge umirovljenika Zagrebačke županije te naravno i druge udruge civilnog društva.

Nakon toga je glumačka skupina udruge „Komedijaši“ izvele igrokaz i nasmijala sve prisutne. Obilježavanje je završilo domjenkom, muzikom i plesom.